Dnes doplníme další z řady zdravotních diet, která je vhodná např. při doznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní, při onemocnění jater a všude tam, kde je žádoucí omezení přísunu tuků. Např. při zhoršeném stavu cév, vysokém krevním tlaku atd.

Maso

– libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík

– ryby – netučné sladkovodní i mořské (filé, treska, kapr, lín, pstruh…)

– uzeniny – libová šunka, drůbeží párky, salám dietní, drůbeží

Mléko

– nízkotučné, na přípravu pokrmů – ne jako samostatný nápoj. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky. – podmáslí, kefír, jogurtové mléko

Mléčné výrobky

– bílý nebo ovocný jogurt, termix, tvaroh měkký i tvrdý, tvarohové sýry. Tvrdé sýry – eidam, Moravský bochník. Tavené sýry bez pikantních příchutí. Vše s obsahem tuku v sušině do 30%.

Vejce

– bílky neomezeně, žloutek 1ks na den

Tuky

– max. 55g tuku na den – volného i v potravinách (volný 35 g, v potravinách 20g). Větší množství dopoledne, méně odpoledne. Vhodné je čerstvé máslo, pomazánkové máslo, Rama, Flora, Perla. Oleje jedno druhové slunečnicový, řepkový, olivový.

Sacharidové potraviny

– cukr, med přiměřeně. Mouky všechny, ovesné vločky (mixované), krupice. Kroupy a krupky lisujeme.

– příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, krupicové a moučné noky, knedlík jemný – nesmí být kypřeno droždím. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka, mazanec, piškoty. Ne s posýpkou na povrchu (mák, kmín apod.). Těsta piškotové, tvarohové, odpalované, pařené, krupicové.

Ovoce

– syrové – jablka, meruňky, broskve – dobře zralé, anány, mandarinky, pomeranče, grepy

– tepelně upravené – jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle

Zelenina

– mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená, sterilovaná

– mrkev, celer, pastiňák, černý kořen, mladá kedlubna, květák, hrášek-malé množství, dýně, patison, špenát, fazolky, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí

Koření

– pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citronová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr